همان طور که قبلآ هم مشخص کرده بودم، سرمایه گذار می باید با هر یک از سهام خریداری شده به گونه ای رفتار کند گویی خواهان خرید کل آن شرکت است. در اغلب موارد هیچ نیازی به نگرانی در مورد اقتصاد یا حتی بازار بورس ندارید. تنها ملزومات یک سرمایه گذار موفق، قابلیت ارزیابی درست تجارت و شیوۀ روانشناسی درست نسبت به قیمت بورس است. در این بخش دومین قسمت از این مهارت های ارزشمند را با تشریح مفهوم “آقای بازار” بررسی می کنیم. یک مثال ساده بینش شما را برای همیشه نسبت به قیمت های بورس تغییر خواهد داد، و در صورتی که به درستی از آن استفاده شود منجر به افزایش بازدۀ سرمایه گذاریتان خواهد گردید.
مفهوم “آقای بازار” چیزی مثل این است: تصور کنید که شما در یک تجارت خصوصی با کسی شریک هستید به نام آقای مارکت. او هر روز به دفتر یا منزل شما آمده و به شما پیشنهاد می کند که بهرۀ شما را در شرکت بخرد، یا مال خودش را به شما بفروشد {انتخاب با خود شماست}. آقای مارکت از روحیۀ تخریب شده و نابسامانی برخوردار است. گاهی روحیۀ بسیار بالائی دارد و گاه تا حد خودکشی افت پیدا می کند. موقعی که در یکی از روحیات روانی خود قرار گرفته پیشنهاد بالائی برای تجارتش دارد زیرا در دنیای او در آن زمان همه چیز لبخند می زند. نگرش او به شرکت عالی است و می خواهد هر آنچه در چنته دارد به شما تنها باحفظ مزیت برای خودش بفروشد. در زمانی دیگر روحیۀ او به سمت جنوب سقوط می کند و آیندۀ شرکت را نابسامان می بیند. حقیقتآ او آنقدر به این موضوع اهمیت می دهد که حاضر است سهم خودش را هم به قیمتی پائین تر از ارزش واقعیش به شما بفروشد. در همان زمان متوجه می شوید که ارزش بنیادین شرکت تغییری نکرده، فقط این روحیۀ آقای مارکت است که تغییر کرده است.
بهترین بخش مبحث این است که شما به هر حال در تصمیم گیری آزادید. اگر از قیمت پیشنهادی او خوشتان نیامده می توانید او را ندیده بگیرید. روز بعد او با روحیۀ دیگری خودش را به شما نشان خواهد داد. آن چیزی که می تواند برای شما جالب باشد این است که هر چه او افسرده تر باشد، شما موقعیت بهتری دارید که از این روحیۀ او استفاده ببرید {اصلآ نگران نباشید، او فاقد هر گونه احساس یا فکری است که شما بخواهید از آن استفاده ای ببرید.} تا زمانی که شما به ارزش واقعی شرکت واقف هستید، تنها می توانید به پیشنهادات آقای مارکت نظری بیاندازید، یا آن را رد کرده یا بپذیرید…. تصمیم با خود شما است.
یک سرمایه گذار هوشمند می باید درست به همین طریق به بازار بورس بنگرد. هر اوراق بهاداری که به معامله گذاشته می شود بخشی از تجارت است. هر روز صبح به محض باز کردن روزنامه یا دیدن CNBC می توانید قیمت های آقای مارکت یا بازار را مشاهده کنید.
بسته به تصمیم خود شما است که نسبت به آنها واکنش نشان دهید، یعنی بخواهید بخرید یا بفروشید. اگر شرکتی را پیدا کنید که پیشنهادی پائین تر از ارزش واقعیش دارد، از فرصت استفاده کنید و بر آن سرمایه گذاری کنید. پس از گذر زمان به محض به تثبیت رسیدن شرکت، دوباره او با روان پریش باز خواهد گشت و برای خرید همان شرکت قیمت بالاتری را به شما پیشنهاد خواهد داد.
با داشتن چنین دیدگاهی به قیمت ها در بورس (نه از روی عدم تعادل روحیات شریکتان) از وابستگی های روحی که اغلب سرمایه گذاران بدان دچار هستند تا قیمت ها را بالا یا پائین بیاورند، فاصله می گیرید.
بعد از مدتی به هنگام خرید سهام به افت قیمت ها خوش آمد می گوئید.
تنها زمانی از قیمت بالا در بورس استقبال می کنید که بنابه علتی مایل به فروش اوراق بهادار خود باشید.
در اغلب موارد (به استثناء مواردی که در زندگی پیش بیاید که قبلآ هم مورد بررسی قرار گرفت) شما آزادید که هر روز منتظر آقای مارکت یا بازار باشید و ببینید که او امروز به شما چه قیمتی را پیشنهاد می کند و خودتان ارزیابی کنید که آیا برابر یا بالاتر از ارزش ذاتی آن است یا خیر. بدین ترتیب به بزرگترین مزیت در سرمایه گذاری هایتان نائل آمدید.