جعبه یادگیری لایتنر

جعبه یادگیری لایتنر

جعبه یادگیری لایتنر یک ابزار یادگیری بسیار معروف است. انواع و اقسام آن در شکل های مختلف در بازار وجود دارد. در این قسمت به شما آموزش می دهیم چطور خودتان یک جعبه لایتنر ساخته و استفاده نمایید.

جعبه یادگیری لایتنر چیست؟

«سباستین لایتنر» محقق و اندیشمند اتریشی بر اساس دفعات و زمان­های مناسب مرور، ابزاری را طراحی کرد که فرآیند به یادسپاری مطالب و هم­چنین انتقال مطالب از حافظه­ی کوتاه­مدت به حافظه­ی بلندمدت را بسیار راحت و با کیفیت بالا انجام می­دهد. این وسیله بعدها به جعبه­ی یادگیری لایتنر و یا جعبه­ی لایتنر معروف شد. جعبه­ی یادگیری لایتنر ابزار مناسب و سودمندی در جهت یادگیری، به یادسپاری و به یادآوری مطالب می­باشد.

رضایت از نحوه یادگیری

معمولاً افرادی که از جعبه­‌ی لایتنر استفاده می­‌کنند، در وسط کار آن­را رها نمی­‌کنند و سیر پیشرفتی آن­ها برای خودشان و دیگران کاملاً محسوس است. این امر دلایل فراوانی دارد که از آن جمله می­‌توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  1. جعبه‌­ی لایتنر بر اساس مباحث علمی مرور و با توجه به تعداد و زمان­های مناسب مرور طراحی شده است و این امر تاثیر به سزایی در یادگیری دارد.
  2. جعبه‌­ی لایتنر بر اساس یک مبحث دیگر روان­شناسی به نام پاداش دهی استوار است. با توجه به این­که فرد پس از هر مرحله و ارایه­ی جواب درست سؤال، یک مرحله جلوتر می­رود، این وسیله برای فرد حالت پاداش­گیری دارد و بسیار جذاب است.
  3. افرادی که از جعبه­‌ی لایتنر استفاده می­ کنند، سیر پیشرفتی خود را به‏ صورت ملموس حس می­‌کنند که این عمل احساس رضایت­مندی و انگیزه­‌ی کافی برای ادامه­‌ی کار را در فرد ایجاد می­ کند.
  4. استفاده از جعبه‌­ی لایتنر از دوباره خوانی‌­ها جلوگیری می­‌کند.
  5. از جعبه‌­ی لایتنر می ­شود در اوقات بیکاری و زمان­‌های مرده استفاده کرد و به این وسیله از زمان بهترین استفاده را کرد.

جعبه­ یادگیری لایتنر وسیله­‌ی مناسبی برای حفظ کردن (به یادسپاری و به یادآوری) مطالب یادگرفتنی از جمله لغت‌ها، واژه­‌ها و اصطلاحات زبان­‌های انگلیسی، فارسی، عربی و هم­چنین فرمول­های دروس مختلف و … (و به عبارتی هر آن­چه شما نیاز دارید آن­را به خاطر بسپارید) می­ باشد.

جعبه­‌ی لایتنر چیست؟‎

جعبه ی لایتنر از یک جعبه به طول ۳۰ سانتی متر که به پنج قسمت (مطابق شکل) تقسیم شده، تشکیل می­شود. طول قسمت­‌های مختلف آن به ترتیب ۸،۴،۲،۱ و ۱۵ سانتی متر می باشد.

E D C B A

شما می­ توانید این جعبه را خودتان با مقوا، چوب و یا با کارتن خالی کفش و … درست کنید.

چگونگی استفاده از جعبه لایتنر

هر مطلب یادگرفتنی اعم از واژه ­ها و اصطلاحات زبان­ های انگلیسی، عربی، فارسی و فرمول­ های دروس مختلف فیزیک و شیمی و هر مطلبی را که می­ خواهید به خاطر بسپارید روی یک فیش (برگ کاغذ) بنویسید. موضوع یادگرفتنی را روی یک کاغذ و جواب آن­را در طرف دیگر کاغذ بنویسید و یا به عبارتی روی هر فیش سؤال موردنظر و در پشت آن جواب را بنویسید. دقت داشته باشید هر فیش مربوط به یک موضوع یادگرفتنی است.

۱- روز اول

ابتدا تعدادی از فیش­ ها (برگه ­ها) را تکمیل کنید. یعنی روی برگه موضوع یادگیری و پشت برگه جواب مربوطه را بنویسید. بعد از آن­که چندبار دو  طرف برگه را خواندید، آن­را در خانه ی اول جدول (خانه ی A) قرار دهید.

شما می توانید هر روز بین ۱۰ تا ۲۰ برگه و یا تعداد برگه ی بیش تری را تکمیل کنید و پس از مطالعه آن را در خانه جدول قرار دهید.

۲- روز دوم

در روز دوم ابتدا برگه­ هایی را که روز قبل آماده کرده‌­اید از خانه‌­ی اول بردارید. سؤال را از روی برگه بخوانید و سپس سعی کنید جواب را به خاطر بیاورید. اگر به درستی به سوال پاسخ دادید، آن را داخل خانه ی دوم (B) قرار دهید و اگر به سؤال پاسخ اشتباه دادید، آن­را مجدداً در خانه­‌ی اول قرار دهید. پس از پایان کار یک کاغذ رنگی (یا مقوای رنگی) که ارتفاع آن از فیش­ ها بزرگ­تر است، پشت برگه­ ها، در خانه­‌ی دوم قرار دهید.

فیش­ های جدید را که در روز دوم آماده کرده‌­اید پس از مطالعه در خانه­‌ی اول قرار دهید. دقت داشته باشید خانه­‌ی دوم ظرفیت دو گروه برگه را دارد.

۳- روز سوم

در این روز نیز برگه های خانه ی اول (A) را بردارید و سوال ها را از خود بپرسید. برگه هایی را که به آن پاسخ درست ندادید در همان خانه ی اول قرار دهید. در این روز به برگه های خانه ی دوم (B) دست نزنید. زیرا این خانه ظرفیت دو گروه برگه را دارد و این خانه هنوز تکمیل نشده است.

در این روز نیز برگه ­های جدیدی را که تهیه کرده ­اید درون خانه ­ی اول قرار دهید. دقت داشته باشید که خانه­ ی دوم تا پنجم ظرفیت­ های متفاوتی از تعداد گروه برگه ­ها دارد و تا زمانی که ظرفیت هر کدام پر نشده و یا تعداد روز آن سپری نشده، نباید برگه­ های آن خانه را مرور کرد.

۴- روز چهارم

در روز چهارم خانه ی دوم (B) تکمیل شده است. بنابر این مراحل زیر را انجام دهید:

ابتدا برگه­ هایی را که در قسمت جلویی این خانه و قبل از کاغذ رنگی قرار دارد برداشته و از خود بپرسید. اگر پاسخ آن­ها را بلد بودید، برگه ­ها را در داخل خانه­ ی سوم (C) قرار دهید و اگر پاسخ را بلد نبودید آن­ها را به خانه ی اول (A) منتقل کنید. در پایان جلوی برگه های خانه ی سوم (C) یک کاغذ رنگی قرار دهید.

سپس برگه های خانه ی اول (A) را برداشته و از خودتان بپرسید. اگر به سوالات پاسخ صحیح دادید برگه ها را در خانه ی دوم (B) و در پشت کاغذ رنگی قرار دهید و برگه هایی را که نتوانستید به آن ها پاسخ درست بدهید به خانه ی اول منتقل کنید.

در این روز نیز مانند سایر روزها برگه­ های جدید را در خانه ­ی اول قرار دهید. دقت داشته باشید خانه­‌ی سوم ظرفیت چهار گروه برگه را دارد و برای تکمیل شدن باید چهار روز مرورها ادامه یابد.

۵- روزهای بعدی

در روزهای بعدی نیز همین روال را ادامه دهید. یعنی ابتدا گروه اول خانه ­ی دوم را برداشته از خود بپرسید اگر پاسخ درست دادید آن­ها را در خانه­ ی سوم قرار دهید و اگر پاسخ اشتباه دادید آن­ها را به خانه­ ی اول منتقل کنید. دقت داشته باشید خانه­ ی سوم (C) ظرفیت چهار گروه را دارد، یعنی شما باید چهار روز صبر کنید تا این خانه پر شود و پس از این چهار روز می­ توانید گروه اول برگه­ های این خانه را برداشته و از خود بپرسید و به خانه­ ی بعدی منتقل کنید.

در این روزها نیز مانند قبل به ترتیب برگه­ های خانه­ های قبل یعنی گروه اول خانه ­ی دوم و برگه­ های خانه­ ی اول را برداشته و از خود بپرسید و به این ترتیب ادامه دهید.

دقت داشته باشید، خانه­ ی چهارم (D) ظرفیت هشت گروه برگه را دارد.

یعنی این خانه پس از هشت روز تکمیل می­شو و خانه­ ی پنجم (E) نیز ظرفیت پانزده گروه برگه را دارد. یعنی پس از ۱۵ روز با ورود اولین برگه که به خانه ی پنجم، این خانه نیز پر می شود. بنابراین اگر شما هر روز از جعبه­ ی لایتنر استفاده کنید پس از ۳۰ روز هر پنج قسمت جعبه تکمیل می­ شود.

۶- روز سی­‌ام

همان­طور که بیان شد پس از ۳۰ روز همه­ ی خانه­ های جعبه­ی لایتنر تکمیل می شود. یعنی شما در این مرحله هر واژه را ۵ بار به طور موفقیت ­آمیز مرور کرده ­اید. (که این تعداد مرور با توجه به زمان­ های دقیق و علمی مرور استوار می­ باشد.) بنابراین اطمینان داشته باشید که دیگر این واژه از یادتان نخواهد رفت و آن­را به خودبی به خاطر بسپارید.

پس از روز سی­ و­یکم برگه ­ها (فیش­ ها) به طور مستمر و پیوسته از جعبه خارج می شوند که شما این برگه ها را که ۵ بار به طور موفقیت­ آمیز مرور کرده­ اید، در مکانی بایگانی و همچنان از جعبه­ ی لایتنر استفاده کنید.

چند نکته­ مهم در استفاده از جعبه یادگیری لایتنر

نکته­‌ی۱: در هر مرحله­ ی استفاده از جعبه­ ی لایتنر اگر سؤالی را بلد نبودید، آن­را به خانه ­ی اول منتقل کنید. مثلاً اگر برگه­ ها در خانه ­ی چهارم بود و شما سؤال آن­را از خود پرسیدید و پاسخ صحیح ندادید، برگه را در خانه­ ی چهارم قرار ندهید بلکه آن­را به اولین خانه یعنی قسمت (A) منتقل کنید.

شرط استفاده صحیح از جعبه­ ی لایتنر این است که ۵ بار در فاصله ­های زمانی تعیین شده به درستی به سؤال هر برگه پاسخ دهید و اگر این­طور نبود، این برگه را در خانه­ ی اول قرار داده و از اول شروع کنید.

نکته­‌ی۲: بین برگه­ های هر خانه کاغذ رنگی (مقوای رنگی) بلندی قرار دهید تا برگه ­های هر روز با برگه­ های روز قبل مخلوط نشود.

نکته‌­ی۳: ممکن است در بعضی روزها برگه ­های (فیش­ های) جدید را آماده نکنید، ولی در این روزها نیز به کار خود ادامه دهید.

راه مشاور